Geef je voorkeuren aan!
Op het middagprogramma van de studiedag staan twee rondes gepland.
De uiterlijke dag waarop je je voorkeuren voor de workshops kunt insturen is woensdag 30 oktober!
De drie workshops
1. Workshop KiMP door Manon Habekotté en Melvin Crone
De workshop KiMP duurt anderhalve workshopronde (het laatste halfuur kun je vrij in het museum rondlopen) en wordt gegeven door Manon Habekotté en Melvin Crone/Breiteracademie. Het vertrekpunt voor de workshop is het college 'Maken' uit de collegereeks 'Kunst in Mondiaal Perspectief' van Kitty Zijlmans voor VONKC in 2022/2023. Centraal thema in dit college was 'Denken door te maken, leren door te doen'. In deze workshop word je onderdeel van een community van makers. Je maakt kennis met de zogenaamde 'pedagogy of discomfort', van leren van elkaar door samen beschouwen van hedendaagse kunst. Deze workshop geeft je handvatten om het samengaan van kunsttheorie en praktijk in je eigen lespraktijk toe te passen.
2. Workshop CPE door Sandra Hommen, Jetske de Boer en Goof Yerna
Ieder jaar is het weer spannend; je leerlingen hebben de afgelopen maanden zelfstandig gewerkt aan het eindwerk. Sommigen vinden het heerlijk en werken alle stappen keurig uit. Anderen besluiten juist een heel andere manier van werken uit en komen uit op heel verrassend werk. Hoe kom je nou tot een goed oordeel? Je gaat aan de slag en geeft aan de hand van de beoordelingsinstructie de cijfers.
Vervolgens komt de 2e corrector; die heeft weer een eigen visie op het eindwerk. Zo heb jij ook weer heel eigen visie op het eindwerk van de school waar jij naar toe gaat. Je gaat het gesprek aan en komt zo meestal tot een cijfer. In sommige gevallen blijf je toch achter met vragen, onduidelijkheden en ben je het niet helemaal met elkaar eens. Hoe ga je hier nu mee om?
In deze workshop (duurt 1 uur, wordt twee keer gehouden) willen we de deelnemers handvaten aanreiken die kunnen helpen om samen tot een gedegen oordeel te komen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen we laten zien hoe je tot een beoordeling kan komen, en ook hoe verschillend die kunnen zijn. In deze workshop is ruimte voor het uitwisselen van ervaring, het stellen van vragen en het delen van mooie praktijkvoorbeelden.
- Sandra Hommen is examendocent tehatex & CKV op de afdeling vwo en coördinator kunstvakken op het Porta Mosana College in Maastricht.
- Jetske de Boer is docent tekenen en handvaardigheid op het Rijswijks Lyceum.
- Goof Yerna is docent beeldende vakken mavo, havo en vwo, cultuurcoördinator op het Sint Maartenscollege te Maastricht, en initiator Vooropleiding Kunst Maastricht.
3. Rondleiding voor VO in De Pont Museum
In een rondleiding voor VO-leerlingen van DE PONT museum staat de ontmoeting met de wereld van de kunstenaar centraal. De rondleiding duurt 1 uur en wordt twee keer gehouden. De rondleider prikkelt en stuurt de leerlingen om goed te kijken, te reflecteren en in gesprek te gaan over wat ze zien. Op die manier onderzoekt de groep samen het kunstwerk: wat zou de kunstenaar willen zeggen? Wat betekent dat in deze wereld? Wat vind ik daarvan, en waarom ziet mijn klasgenoot dat eigenlijk helemaal anders? Er is in de rondleiding op de kick-off Kunst en leven natuurlijk ruimte om extra aandacht te besteden aan het (eindexamen)thema!
Workshopkeuzeformulier
Helaas... kiezen via dit formulier van de workshops kon t/m woensdag 30 oktober.
De workshop KiMP zit nu helemaal VOL. Wanneer je nog niet gekozen hebt word je ingedeeld bij de andere twee groepen (die beiden een rondleiding en de workshop CPE krijgen).
Graag tot ziens maandag in Tilburg!