Wapperende oranje blauwe repen

Zicht op de onderwijs-arbeidsmarkt in PO en VO

(On)bevoegd gegeven lessen? - Praktijkroute havo Educatie - Onderwijsatlas PO - Tevredenheidscijfers

Hoeveel lessen werden door een bevoegde, onbevoegde of benoembare leraar gegeven?

In 2021 werd gemiddeld 88 procent van de lessen in het voortgezet onderwijs gegeven door een leraar die daarvoor over de juiste papieren beschikt. 9 procent van de lessen werd door leraren gegeven die benoembaar zijn, en 4 procent door leraren die niet bevoegd zijn. Benieuwd naar hoe deze cijfers voor jouw regio waren in 2021? De regionale cijfers bevoegd, benoemd en onbevoegd gegeven lessen zijn bijgewerkt in Regio in Beeld.
De percentages bevoegd, benoembaar en onbevoegd gegeven lessen zeggen iets over de moeite die het kost om de lessen door bevoegde leraren te laten geven, en dus over het lerarentekort. Beschikt iemand over de juiste papieren voor de lesuren die hij geeft? Dan is hij bevoegd. Zo niet, dan geeft hij onbevoegd les. Hier zijn wel een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen op. Zoals bijvoorbeeld iemand die nog in opleiding is maar wel al les geeft. In dit geval is iemand benoembaar.

Subsidie praktijkroute havo 'oriënteren op het beroep leraar'

Sommige leerlingen ervaren moeilijkheden bij de overgang van het havo naar het hoger beroepsonderwijs. Zo is uitval een veelvoorkomend probleem. Bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerde studiekeuze en verwachtingen, de manier van onderwijs geven, een gebrek aan motivatie of de zwaarte van de studie. Om de overgang naar het hoger beroepsonderwijs te versoepelen is het van belang dat elke havoleerling op termijn een praktijkgericht havo-programma kan volgen.

De subsidie is bedoeld voor scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject naar het praktijkgerichte havo en/of aan de pilot Praktijkroute havo-Educatie. In de tweede aanvraagronde kan subsidie aangevraagd worden van 8 januari tot en met 23 februari 2024.

Havo-Educatie
Binnen deze subsidieregeling kan de praktijkroute 'oriënteren op het beroep leraar' (zie DUS-I) aangeboden worden!
Dat is geen praktijkgericht programma, maar havoleerlingen krijgen in dit vak de gelegenheid zich te oriënteren op het beroep van leraar. Deze pilot is een schoolexamenvak met een studielast van 120 klokuur. Dit conceptexamenprogramma wordt afgesloten met een schoolexamen waarvan het cijfer als extra vak meetelt in het combinatiecijfer.

Is leraar worden iets voor jou?
Doe de online test voor jongeren om te onderzoeken of het vak van leraar bij jou past!
De online test geeft inzicht in jouw persoonlijke eigenschappen, hoe die eigenschappen passen bij het beroep leraar en welk type onderwijs het beste daarbij aansluit.

Met de nieuwe Onderwijsatlas PO 2023 in één oogopslag zicht op de arbeidsmarktsituatie

Hoe groot is het personeelstekort in het onderwijs? Hoeveel nieuwe leraren, onderwijsassistenten en lerarenondersteuners worden er momenteel in jouw regio opgeleid? En hoe beoordelen mensen die in het onderwijs werken hun werk?
Met de tweejaarlijkse Onderwijsatlas zet het Arbeidsmarktplatform PO zich in voor een evenwichtige en toekomstbestendige arbeidsmarkt in het primair onderwijs. Met een breed scala aan landkaarten, grafieken en tabellen worden uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van personeelstekorten, beleid en werkomgeving in één oogopslag zichtbaar. Zo kun je de situatie van jouw schoolorganisatie vergelijken met de arbeidsmarktsituatie in jouw regio én met andere regio's en landelijke trends. Dat biedt waardevolle inzichten en analyses die nodig zijn om een effectief, strategisch (personeels)beleid te ontwikkelen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.

Hoe tevreden en loyaal zijn medewerkers in het PO en VO?

Medewerkers in het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO) zijn (zeer) tevreden met hun werk. Uit een onderzoek waarin de tevredenheidscijfers van de periode 2021-2023 werden vergeleken met de periode 2017-2019 blijkt: medewerkers in het PO zijn nog tevredener geworden en nog loyaler aan hun school geworden, de tevredenheidscijfers in het VO zijn juist (licht) gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan in totaal 30.000 medewerkers in het PO en VO (leraren en onderwijsondersteuners) hebben deelgenomen.
Het onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies (niet te verwarren met de Dienst Uitvoering Onderwijs).

VOION LOGO 72 PPI
Logo fvov
APPO nieuw