Wapperende oranje blauwe repen

Werkdrukmiddelen VO in cao-mbo en inzet voor cao-hbo

Cao-mbo: invulling aan procesafspraak!

Afgelopen voorjaar is er door sociale partners in het primair en voortgezet onderwijs het onderwijsakkoord 'Samen voor het beste onderwijs' gesloten. Daarin wordt onder andere geld vrijgemaakt voor werkdrukvermindering voor leraren en ander onderwijspersoneel zodat er meer tijd is om het werk goed te kunnen voorbereiden en zo kwalitatief beter onderwijs te kunnen verzorgen. Ook is er aanvullend geld beschikbaar voor professionalisering in de basisvaardigheden.

Veel mbo-instellingen hebben ook een grote of kleinere populatie VO-leerlingen. Omdat de mbo-instellingen met een verticale scholengemeenschap vanuit de bekostiging daarvoor dezelfde middelen krijgen voor de VO-leerlingen als de VO-scholen is in de cao-mbo die voor de zomer 2022 is afgesloten afgesproken dat de sociale partners in het mbo op basis van de (toen nog niet beschikbare) uitwerking in de cao-VO een vertaling zouden maken naar de mbo-context. Dat heeft veel langer geduurd dan verwacht. Afgelopen januari was de concepttekst gereed.

FvOv
-onderhandelaar Karssenberg: 'Het was een taai traject omdat de verschillen tussen de cao's en sectoren best groot zijn, maar met deze afspraak gaat onderwijspersoneel dat werkt op VO-scholen in het mbo echt verschil merken. Er komt een individueel budget van 40 uur voor iedere fulltime-werknemer waarmee keuzes gemaakt kunnen worden in het compartiment van 1200 uur. Het is fijn dat de verschillen voor personeel voor VO-leerlingen tussen de cao's VO en mbo hierdoor niet verder toeneemt.'

De definitieve tekst van de cao-mbo 2022-2023

Fvovlogo breed

Cao-hbo: stand van zaken en inzet cao-hbo

De huidige cao loopt tot 1 april 2023. Cao-partijen (Algemene Onderwijsbond, FNV, FvOv, CNV Onderwijs en de Vereniging Hogescholen) zijn intussen begonnen met de onderhandelingen over een nieuwe cao. Afgelopen periode hebben de delegaties de voorstellen aan elkaar toegelicht. Daarbij hebben ze afgesproken deze in werkgroepen nader uit te werken, om te komen tot (concept) teksten voor opname in de nieuwe cao. Dat proces is niet voor 1 april afgerond. Partijen hebben de intentie uitgesproken om zo snel mogelijk maar vóór de zomer tot een akkoord te komen. Tot die tijd lopen de bestaande afspraken gewoon door. Op grond van de Wet op de CAO is de cao stilzwijgend verlengd met maximaal een jaar. Dat betekent dat alle afspraken uit de cao ook ná 1 april van kracht blijven tot er een nieuwe cao hbo is.

Inzet cao hbo 2023-2024 gezamenlijke vakbonden

In de inzet van de gezamenlijke vakbonden is een salariseis van 14% opgenomen, aangezien ook de werknemers in het hbo te maken hebben met een al lang aanhoudende hoge inflatie. Gezien de onzekere tijden gaat de FvOv uit van een korte looptijd van een jaar.
De FvOv is van mening dat de laagst mogelijke schaal voor docenten schaal 11 moet worden, met regels voor een automatische doorgroei naar schaal 12.
Er moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering komen voor het gehele hbo, zodat ook long covid-patiënten beter beschermd worden tegen een inkomensval.
Wat betreft werkdruk wil de FvOv dat werknemers in het hbo toegang krijgen tot een paritaire commissie die kan toetsen of de taakopdracht(en) op een reële wijze kan/kunnen worden uitgevoerd binnen de betrekkingsomvang. Er moet vrije regelruimte komen voor alle hbo-personeel, voor starters in het bijzonder.
Werknemers in het hbo moeten het naleven van de cao-hbo kunnen afdwingen, daarnaast dient er structureel aandacht te komen voor het versterken van de sociale veiligheid in het hbo.

De inzet van de gezamenlijke vakbonden

De inzet van de werkgevers