Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 7 2006 2007 foto Kitty Zijlmans

Verruim je blik van Westers naar Mondiaal

KiMP reikt kennis aan om je curriculum te verrijken!

VONKC organiseert in 2022 vier inspirerende bijeenkomsten over Kunst in Mondiaal Perspectief.

Wil je meteen aanmelden? Dat kan hier: zaterdag 17 september en donderdag 13 oktober. Graag tot ziens!

Waarom KiMP?

KiMP wil inspireren en verrijken; het gevoel geven dingen te leren die interessant en nieuw zijn! Met onderwerpen die urgentie hebben en relevant zijn voor het adequaat kunnen beschouwen, beleven en maken van kunst van nu.
Beter in kunnen spelen op diversiteit in de klas, op eventuele verschillende culturele achtergronden en verschillen tussen leerlingen is ook een doel van KiMP.
En bovendien biedt KiMP nieuwe mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking binnen de kunstvakken en vakoverstijgend samenwerking met niet-kunstvakken: economie, geschiedenis etc.!

Door Kitty Zijlmans: Waarom een Kunstgeschiedenis in Mondiaal Perspectief (een world art studies)?

Voorbij de westerse canon! Globalisering en diversiteit zijn belangrijke thema's. Alle kunstdisciplines hebben elk op specifiek eigen wijze ermee te maken. Dit komt terug in acht actuele thema's van Kunst in Mondiaal Perspectief (KiMP) die voor alle kunsten en kunstvakken relevant zijn. Disciplinebijeenkomsten gaan daar in 2022-2023 verder op in.

De acht actuele thema's zijn

 1. Maken en doen
 2. Affect en agency
 3. Kunst en identiteit (Ik en de Ander)
 4. Engagement
 5. Verhalen vertellen
 6. De band met traditie
 7. Natuur/Cultuur
 8. Wereldbeelden

Lees meer over alle thema's

Doe mee: voor een pluriforme blik op de kunsten

Voel je weer even student die kennis komt halen en geniet van het college. Voel je de ervaren docent die inspiratie opdoet en merk dat je hersenen de kennis haast als vanzelf vertalen naar lessituaties waarin je met de KiMP-handvatten de ruimere blik op de kunsten & de wereld kan duiden.

De doelgroep van KiMP bestaat uit docenten

 • van alle kunstvakken: dans, drama/theater, muziek, film, CKV, beeldende kunst&vormgeving en kunst (algemeen);
 • in met name het VO; andere geïnteresseerde docenten zijn ook van harte welkom!

De cursusopzet

 • Over elk thema gaat een hoorcollege van em. prof. dr. Kitty Zijlmans;
 • In de werkcolleges gaat het erom de in de hoorcolleges opgedane kennis te vertalen in toepassingen voor het onderwijs, dat wil zeggen: hoe verbindingen kunnen worden gelegd met de lesstof in zowel de praktijk- als de theorielessen.
Kitty Zijlmans 08 11 21 foto Marc de Haan 4
em. prof. dr. Kitty Zijlmans, foto Marc de Haan

Even praktisch

Wil je verdiepen in 'Kunst in Mondiaal Perspectief'? Voor jou en je collega's organiseert VONKC vier inspirerende (mid)dagen op 17 maart, 11 mei, 17 september en 13 oktober. Je kunt je voor elke bijeenkomst apart aanmelden.
Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Elke middag bestaat uit twee hoorcolleges van em. prof. dr. Kitty Zijlmans en een werkcollege waar je met de urgente en relevante kennis aan de slag gaat. Het is mogelijk live aanwezig te zijn in Utrecht, maar je kunt ook alleen de hoorcolleges via een livestream volgen.
VONKC- en VLS-leden krijgen korting.

 • Op zaterdag 17 september is de dag van 10 uur tot 16 uur met een extra hoorcollege vooraf door dr. Larissa Mendoza Straffon 'Oorsprong van de kunst'. Meld je aan!
 • Op donderdag 13 oktober ben je welkom van 12:00 tot 17:00 uur. Meld je aan!

Foto's in header en hieronder (door Kitty Zijlmans): National Visual Arts Museum in Kuala Lumpur, Maleisië, door Azahari Hj Mohd Khalip, 'Elvis from Sepilok', 2006-7

Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 5 2006 7
Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 4 2006 7
Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 1 2006 7