NFE FLVHJ header 2324 zwart

Verkiezing van dé Filmleraar van 2023-2024

Ken jij een heel inspirerende Filmleraar? Of ben je dat zelf?

Een filmleraar is een meester, juf of docent die samen met leerlingen de kracht en pracht van film viert. Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen, zodat ze meer leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken.

De zoektocht naar Filmleraar van het Jaar 2023-2024 is begonnen!

Leraren mogen zichzelf of hun collega's tot en met 1 oktober 2023 opgeven via filmleraarvanhetjaar.nl.

Filmleraren vind je in het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs en in alle leergebieden: van taal en kunst & cultuur tot mens en maatschappij. Een filmleraar verdiept diens lessen, inspireert en activeert leerlingen én brengt de lesinhoud tot leven met film. Een filmleraar geeft film op deze manier een betekenisvolle plek in de les.

Vrijwel alle leraren maken gebruik van film en bewegend beeld in hun lessen. Een filmleraar doet alleen nét wat meer met film. Denk aan een docent Nederlands die met boekverfilmingen de liefde voor de Nederlandse taal aanwakkert en daarmee het leesplezier bevordert, een leerkracht die kiest voor een eindfilm met groep 8 in plaats van een musical, of een docent Maatschappijleer die met film grote onderwerpen dichtbij brengt.

NFE FLVHJ header geefjeop 2324 wit
NFE FLVHJ header 2324 zwart
NFE FLVHJ header geefjeop 2324 wit

Winnaars 2022

Maud Jacobs en Dorien Nannes, leraren-duo in de onderbouw van basisschool Laterna Magica in Amsterdam, pakten de titel vorig jaar. Maud: 'Door deze verkiezing komt het belang van lesgeven over film in het blikveld van leraren. Dat dit besef groeit, merkten we ook goed binnen onze eigen school. Collega's komen kijken hoe we het aanpakken en verbinden nu zelf filmmaken aan andere vakken zoals taal en natuur.' Dorien: 'We hopen dat leraren net als wij denken: nou, ik begin er gewoon mee. Het is helemaal niet zo moeilijk om iets met filmeducatie te doen en ook jonge kinderen mooie dingen te laten maken!'

Lees meer over de winnaars en overige genomineerden van 2022

Maud en dorien Flvh J 2022 aan de slag
Winnaars Filmleraar van het Jaar 2022: leraren-duo Maud Jacobs en Dorien Nannes

Regionale voorrondes & landelijke verkiezing

De grootschalige zoektocht start met voorrondes in zes regio's (filmhubs): Oost (Gelderland en Overijssel), Midden (Utrecht en Flevoland), Noord (Groningen, Friesland en Drenthe), Zuid (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland), Zuid-Holland en Noord-Holland. Op 1 november zijn de regionale winnaars bekend die kans maken op de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2023-2024. Deze zes nieuwe toppers ontvangen allemaal een Cineville-pas om een jaar lang gratis mee naar de bioscoop te gaan.

Vervolgens start de landelijke verkiezing met een uitgebreide publiekscampagne. Iedereen kan vanaf november online stemmen op diens favoriet. Daarnaast buigt de vakjury zich over de zes finalisten. De winnaar wordt woensdagmiddag 31 januari bekendgemaakt tijdens een feestelijk event voor leraren op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Teacher in residence

De winnaar is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), een bezoek aan een bioscoop naar keuze met de klas en neemt plaats in de jury van de verkiezing van het volgende jaar. Daarnaast geeft Netwerk Filmeducatie één plek weg voor de enige post-hbo jaaropleiding Filmeducatie van Nederland: On The Movie. Ook mag de winnaar als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie filmlessen voor zijn of haar klas ontwikkelen.

Filmleraar van het Jaar is een campagne van het Netwerk Filmeducatie, naar idee een van Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Samen met de zes regionale filmhubs vindt dit jaar de zesde editie plaats. Om de verkiezing tot een succes te maken werkt de organisatie samen met International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville.