Marinus Boezem kathedraal3 2160x1620

VCP over Wet Toekomst Pensioenstelsel

De Tweede Kamer is afgelopen week begonnen met de parlementaire behandeling van de nieuwe pensioenwet. De VCP komt met een update over zaken die hun tot nu toe zijn opgevallen. De Wet Toekomst Pensioenstelsel (WTP) draait om het nieuwe pensioenstelsel, dat in 2027 van kracht moet worden. De beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2023 is echter erg ambitieus en geen doel op zich. Een goede inhoudelijke behandeling door zowel de Tweede als Eerste Kamer moet voorop staan, volgens de VCP.

Persoonlijk pensioenvermogen

Naast de WTP is er ook lagere wet- en regelgeving, die later in het parlement wordt behandeld. Belangrijk onderdeel van het nieuwe stelsel is dat aanspraken van pensioendeelnemers worden omgezet in meer individueel pensioenvermogen, waarbij de pensioenen makkelijker omhoog kunnen en indien het economisch minder gaat ook naar beneden. De belofte op een bepaalde uitkering wordt losgelaten. Daardoor hoeven er geen hoge buffers meer te worden aangehouden. Daardoor kan er niet meer, maar wel eerder rendement worden uitgedeeld, wat de kans op een hoger pensioen afhankelijk van de economie kan vergroten.

De VCP volgt de politieke beraadslagingen over compensatie met de nodige zorg, omdat er van meet af aan gedoe over is geweest. Het gaat om grote hoeveelheden geld, met name mensen van rond de 40 dreigen door de verandering in pensioenopbouw benadeeld te worden.

Lees meer bij de VCP

Informatieve website Onsnieuwepensioen.nl

Op de website Onsnieuwepensioen.nl kunnen Nederlanders informatie op hoofdlijnen vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen. Om voor iedereen duidelijk te maken wat de nieuwe regels inhouden, hebben de vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze website gemaakt.

Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaan deze regels naar verwachting per 1 januari 2023 in. De Wet toekomst pensioenen is een uitwerking van een breed pakket van afspraken tussen het kabinet en sociale partners uit 2019.

De wijziging van de regels voor pensioen is relevant voor het inkomen voor de oude dag van miljoenen Nederlanders. Op de website Onsnieuwepensioen.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat pensioen is, waarom het pensioenstelsel wijzigt, wat hetzelfde blijft en wat er verandert. Ieder hoofdonderwerp bevat een korte algemene uitleg, een animatie en antwoorden op veel gestelde vragen. Daarnaast is er een praktisch overzicht van wat men nu al zelf kan doen aan het inkomen voor later.

Bron: Rijksoverheid