Wapperende oranje blauwe repen

Uitkomsten Coronapeiling van de FvOv

Hoe zit het met de veiligheid in de scholen?

De FvOv heeft na de opstart van de scholen een enquête uitgezet onder de leden van de aangesloten verenigingen. Personeel in de scholen voor voortgezet onderwijs voelt zich niet veilig, dat is een van de resultaten van een enquête die de FvOv heeft uitgezet onder de leden.

'Het is een onzekere tijd die veel vraagt van het personeel in de scholen. Ondanks de heldere richtlijnen is naleven daarvan vooral een probleem in het VO,' aldus Jilles Veenstra, voorzitter van de FvOv. 'Ongeveer de helft van de respondenten voelt zich daardoor onveilig in het VO. Dit vraagt bij de oplopende besmettingsaantallen extra aandacht in de komende tijd.'

Het doel van de enquête

  • inzicht verkrijgen in de veiligheid die werknemers in de scholen ervaren;
  • hoe groot de bekendheid met de richtlijnen in de school is;
  • in hoeverre deze richtlijnen bijdragen aan het gevoel van veiligheid.

Primair onderwijs

304 mensen hebben de vragenlijsten ingevuld. De resultaten laten voor het PO een positief beeld zien. Hierbij moet de kanttekening gezet worden dat de enquête is afgenomen vóór het besluit dat 'snotneuzen' niet thuis hoeven te blijven.

Voortgezet onderwijs

De VO-enquête is door 1284 leden ingevuld, dit zijn vooral leraren (90%), aangevuld met ondersteuners in en buiten het klaslokaal. Een groot deel van de respondenten voelt zich niet veilig in de school en velen voelen zich niet gesteund door de directie.

Lees meer

Op de FvOv-site wordt uitgebreid ingegaan op bijvoorbeeld de ervaren werkdruk tijdens de sluiting en na openstelling van de scholen. Lees ook de aanvullende opmerkingen van leden werkzaam in primair en voortgezet onderwijs.