Hoe zet je het geld en de advies- en instemmingsrechten goed in?
Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) krijgen scholen in het funderend onderwijs extra middelen om coronavertragingen in te halen. Met het geld kunnen scholen maatregelen uitvoeren van de eerder gepresenteerde menukaart. Scholen stellen een schoolprogramma op met alle maatregelen die zij de komende twee jaar gaan nemen. Zij kiezen welke maatregelen passen bij de behoeften van hun leerlingen in samenspraak met ouders en leraren via de medezeggenschapsraad.
Precieze bedragen Nationaal Programma bekend en helpdesk NPO-gelden
Basisscholen en middelbare scholen kunnen sinds 30 juni inzien hoeveel geld ze precies krijgen voor de uitvoering van het NPO en wanneer dat wordt uitbetaald. Zij krijgen voor volgend schooljaar minimaal circa 700 euro per leerling. De basisbedragen voor leerlingen in het sbo, het (v)so, het pro en het derde en vierde leerjaar van basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen van het vmbo zijn hoger. Daarbovenop krijgen scholen met meer risico op achterstanden extra geld op basis van de CBS-indicator voor onderwijsachterstanden.
Wat ontvangt jouw school?
Reken dit uit op www.NPOnderwijs.nl.
Helpdesk NPO-gelden ook open voor leraren
Als je van mening bent dat je niet voldoende wordt betrokken bij de besteding van het geld uit het NPO, kan je de helpdesk van het ministerie van OCW bellen op werkdagen tussen 10.00-14.00 uur op telefoonnummer 0800-424 04 24.
De MR heeft instemmingsrecht
Uitwerkingen van het schoolprogramma kunnen verdere doorwerkingen hebben op instemming of advies conform de Wet medezeggenschap scholen. Daarom is het van groot belang dat de MR proactief bij de onderzoeksfase en planvorming wordt betrokken.
Sterk Medezeggenschap heeft handige hulpmiddelen gemaakt
Dialoogplaat en handreiking
De dialoogplaat is gemaakt om scholen en medezeggenschapsraden te helpen om op een goede manier het proces van het NPO te doorlopen. De belangrijkste aandachtspunten met een overzicht van de advies- en instemmingsrechten van de MR die relevant zijn voor het schoolprogramma: de dialoogplaat.
Benieuwd hoe de rol van de MR er precies uitziet? Download dan ook de handreiking Proactief aan de slag met het NPO.
Podcast Klaar voor het nieuwe schooljaar
Luister nu naar de nieuwe podcast en je bent startklaar voor het nieuwe schooljaar:
- Hoe kun je als MR startklaar aan het nieuwe jaar beginnen?
- Wat zijn de belangrijke thema’s waar je scherp op dient te zijn als MR?
- Waar heeft de MR de school bij nodig en pak je de uitdagingen aan die op een school afkomt na een hectische en ingrijpende Coronaperiode?