Gebruik het OnderwijsKieskompas en de verkiezingsanalyse cultuur door het LKCA
Op 15, 16 en 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wat vinden de politieke partijen over onderwijs en over cultuur?
Onderwijs
Vinden partijen dat de lerarenopleiding gratis moet worden? Moeten leraren in het basisonderwijs evenveel betaald krijgen als docenten in het voortgezet onderwijs? En hoe denken ze over het bindend studieadvies in het hoger onderwijs? Etc. Je kunt nu een OnderwijsKieskompas invullen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart!
Na het invullen de stellingen zie je het politieke landschap van 2021 als het gaat om onderwijs, met een assenstelsel waarop de politieke partijen zijn geplaatst. Zo kun je ontdekken waar je staat ten opzichte van de politieke partijen. Het Kieskompas wordt gemaakt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode. Alle standpunten van de politieke partijen worden gecontroleerd op basis van officiële partijdocumenten.
Het OnderwijsKieskompas is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting van het Onderwijs, een sectoroverstijgende samenwerking van 'voorschool tot eindonderwijs' met alle werkgevers en werknemers in het onderwijs waaronder de FvOv.
Cultuureducatie en cultuurparticipatie
Wat zijn de standpunten over cultuureducatie en cultuurparticipatie van de landelijke politieke partijen? Hoe stem je 'cultuurbewust'?
Het LKCA analyseerde de verkiezingsprogramma's op de ambities voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Niet alleen in de cultuurparagraaf, maar ook in de passages over onderwijs, zorg en welzijn, arbeidsmarkt en diversiteit en inclusie.
Eerder verscheen Zet Cultuur op de Agenda. Dit in mei 2020 aan de van de politieke partijen gestuurd. Wat is daarvan terug te vinden in de partijprogramma's?
De kiezer die waarde hecht aan cultuureducatie en -participatie kan met behulp van deze Analyse verkiezingsprogramma's 2021-2024 een weloverwogen keuze maken in maart.