Bevo 2 D 3 D

Sprekers kick-offs examens 2021

HAVO

Patricia Kaersenhout is een beeldend kunstenares, pleasure activist en womanist feministe. Ze groeide op in Nederland, maar is van Surinaamse komaf. In haar werk onderzoekt ze de Afrikaanse diaspora, in relatie tot feminisme, gender, seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de slavernij.

Mijn lezing zal gaan over mijn beroepspraktijk welke een social practice is en mijn docentschap waarin ik studenten probeer bewust te maken dat er andere verhalen van betekenis zijn die het ook verdienen om verteld te worden.

Dat het belangrijk is om oprecht nieuwsgierig te zijn naar de ander en dat we te lang naar een dominant verhaal en perpectief geluisterd hebben. Oprechte nieuwsgierigheid maakt dat je anders op zoek gaat en dat het belangrijk is om jezelf als mens en als docent altijd kritisch te blijven bevragen. Geef ik genoeg ruimte aan andere visies ? Durf ik mezelf kwetsbaar op te stellen als docent en toe te geven dat ik niet altijd de wijsheid in pacht heb. Ben ik in staat om het veilig te maken voor studenten van kleur? Hoe creëer ik een veilige plek waarbinnen gevaarlijke dingen mogen gebeuren?

VWO - donderdag 5 november 2020

Ute Brinkmeier heeft architectuur gestudeerd in Münster en TU-Delft. In 2001 kwam ze voor werk naar Nederland en heeft onder anderen bij Herman Hertzberger gewerkt. In 2009 heeft ze kunstgeschiedenis aan de UVA in Amsterdam gestudeerd. Haar masterscriptie heeft de titel ‘Hedendaagse kunst in de voetsporen van Aby Warburg’. Momenteel heeft Ute een eigen architectenbureau Brinkmeier Elands architecten in Amsterdam. Hiernaast organiseert ze met Martijn Huting kunst- en architectuur gerelateerde avonden met gasten uit verschillende disciplines www.salonbloeikas.nl.

Lezing 5 november voor VONKC in Utrecht
Verbeelding III – Aby Warburg en de kunst van het associëren

De Mnemosyne Atlas is een werk van Aby Warburg ontstaan tussen 1924 en 1929 en is onlangs opnieuw gepubliceerd in boekvorm. Waarom zijn 77 panelen met gepinde afbeelding van 100 jaar geleden nu nog zo interessant voor ons? Het is niet de atlas zelf maar de associatieve methode hoe Aby Warburg gewerkt heeft waar wij meer over willen weten. Woorden die Warburg gebruikte zoals Pathosformel, Engramme en Bilderfahrzeug komen langs net zoals enkele panelen en afbeeldingen uit zijn atlas. Hedendaagse kunstenaars kijken naar de werkmethode van Aby Warburg. Het ontstaan geen kopieën van de Mnemosyne Atlas maar nieuw werk. Met de hedendaagse ideeën komen onderwerpen zoals globalisering, post-kolonialisme en emancipatie erbij.