Bevo 2 D 3 D

Sprekers kick-off 28 januari 2021

Kick-off HAVO en VWO op 28 januari 2021

Lezing Berend Strik

Berend Strik (1960) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij is vooral bekend door zijn borduurwerken, die vaak gebaseerd zijn op foto's, collages of ander reproductiemateriaal. Zelf ziet hij deze werken als slechts een deel van een veelomvattend oeuvre dat ook tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en videowerken omvat. Afgelopen jaar verscheen de publicatie Deciphering the Artist's Mind, naar aanleiding van zijn onderzoek naar kunstenaarsateliers.

Berend Strik vertelt naar aanleiding van zijn langlopende project Deciphering the Artist's Mind over zijn onderzoek naar ateliers van andere kunstenaars: van Jackson Pollock tot Martha Rosler en Irma Boom. Aan de hand van enkele voorbeelden laat hij zien op welke manier de studiobezoeken zijn eigen geest voeden, aanzetten tot reflectie en leiden tot steeds weer nieuwe werken en werkvormen.

Lezing Ute Brinkmeier

Ute Brinkmeier heeft architectuur gestudeerd in Münster en TU-Delft. In 2001 kwam ze voor werk naar Nederland en heeft onder anderen bij Herman Hertzberger gewerkt. In 2009 heeft ze kunstgeschiedenis aan de UVA in Amsterdam gestudeerd. Haar masterscriptie heeft de titel ‘Hedendaagse kunst in de voetsporen van Aby Warburg’. Momenteel heeft Ute een eigen architectenbureau Brinkmeier Elands architecten in Amsterdam. Hiernaast organiseert ze met Martijn Huting kunst- en architectuur gerelateerde avonden met gasten uit verschillende disciplines www.salonbloeikas.nl.

Verbeelding III – Aby Warburg en de kunst van het associëren
De Mnemosyne Atlas is een werk van Aby Warburg ontstaan tussen 1924 en 1929 en is onlangs opnieuw gepubliceerd in boekvorm. Waarom zijn 77 panelen met gepinde afbeelding van 100 jaar geleden nu nog zo interessant voor ons? Het is niet de atlas zelf maar de associatieve methode hoe Aby Warburg gewerkt heeft waar wij meer over willen weten. Woorden die Warburg gebruikte zoals Pathosformel, Engramme en Bilderfahrzeug komen langs net zoals enkele panelen en afbeeldingen uit zijn atlas. Hedendaagse kunstenaars kijken naar de werkmethode van Aby Warburg. Het ontstaan geen kopieën van de Mnemosyne Atlas maar nieuw werk. Met de hedendaagse ideeën komen onderwerpen zoals globalisering, post-kolonialisme en emancipatie erbij.