Trompe loeuil zwolle okt 23

SLO zoekt leraren (vmbo én havo/vwo) en vakexperts

Meld je aan voor de vakvernieuwingscommissie Kunst en Cultuur!

Wat moeten leerlingen kennen en kunnen na het doorlopen van het curriculum in het voortgezet onderwijs?

SLO zoekt leraren en vakexperts voor de vakvernieuwingscommissies mens en maatschappij, bewegen en sport en kunst en cultuur. Wil jij bijdragen aan het onderwijs van de toekomst, zodat leerlingen beter worden toegerust voor hun vervolgopleiding en deelname aan de maatschappij? En wil jij samen met vakgenoten aan de slag met de actualisatie van de examenprogramma's? Meld je dan uiterlijk 17 maart aan voor Kunst en Cultuur!

In september 2024 starten deze vakvernieuwingscommissies. Deze commissies zullen gedurende twee jaar de examenprogramma's actualiseren van alle vakken binnen die clusters voor alle leerwegen van het vmbo en voor het havo en vwo. Een uitdagende opdracht, met grote relevantie voor de toekomst van het onderwijs en de kinderen en jongeren in Nederland.

In de vakvernieuwingscommissie Kunst en Cultuur zitten

  • leraren (9 vmbo én 9 havo/vwo);
  • 9 vakexperts;
  • 2 curriculumexperts

en elke vakvernieuwingscommissie wordt aangestuurd door een procesregisseur.

Elke commissie staat in contact met een Advieskring, die bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van vakverenigingen (waaronder VONKC), wetenschappers, leermiddelenmakers, vervolgonderwijs, CvTE en Cito.

SLO in opdracht van het ministerie van OCW

De actualisatie van examenprogramma's voert SLO, als expertisecentrum voor het curriculum, samen met het onderwijsveld uit. Het ministerie van OCW heeft hiertoe in een werkopdracht aan SLO opdracht gegeven en daarvoor de uitgangspunten en kwaliteitscriteria vastgesteld.

De conceptexamenprogramma's worden beschreven voor vmbo, havo en vwo. De programma's worden daarnaast zo veel mogelijk op een consistente wijze opgebouwd en uitgewerkt, zowel tussen schoolsoorten en leerwegen als tussen vakken. Dat betekent dat alle examenprogramma's volgens een gemeenschappelijke architectuur worden ontwikkeld. Na oplevering aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en een fase van beproeven worden de conceptexamenprogramma's wettelijk vastgesteld en gelden ze daarmee voor alle leerlingen en scholen in het voortgezet onderwijs, inclusief het voortgezet volwassenenonderwijs (vavo) en het uitstroomprofiel vervolgonderwijs van het voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Ook worden de examenprogramma's uitgewerkt in de vorm van handreikingen voor het schoolexamen (SE) en, in het geval van een centraal examen (CE), in de vorm van syllabi.

(Voor Kunst en Cultuur is in de werkopdracht specifiek opgenomen (p.4) dat de examenprogramma's de kern van het vak binnen de kaders van de toebedeelde ontwerpruimte beschrijven en worden bijgesteld op basis van in elk geval: 'verkenningen of evaluaties ten behoeve van (clusters van) vakken in de bovenbouw, waaronder de verkenningen van de vakkenstructuur kunst en cultuur'.
Dat is met name het advies van de Werkgroep Vakkenstructuur Kunstvakken (voorjaar 2023). Dit gaat per kunstdiscipline uit van de onderdelen vakpraktijk, vaktheorie, kunstanalyse en kunsten in context.)

Leraren vmbo, havo/vwo en vakexperts gevraagd voor Kunst en Cultuur: CKV, beeldend, dans, theater, muziek en film!

Wil jij deel uitmaken van de vakvernieuwingscommissie?
Deel uitmaken van een vakvernieuwingscommissie is een rol van betekenis. In twee jaar tijd maak je met de vakvernieuwingscommissie conceptexamenprogramma's voor de vakken in het cluster Kunst en Cultuur. Je werkt daarbij intensief samen met je collega's. Dit maakt dat je ook je eigen expertise kunt verdiepen, kennis en ervaringen kunt uitwisselen met vakgenoten en je netwerk kunt uitbreiden. Zo draag je dus niet alleen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs, maar ook aan die van jezelf.

Dit ga je doen
Als lid van een vakvernieuwingscommissie lever je een actieve bijdrage vanuit je eigen expertise en geef je gerichte, constructieve feedback op de bijdragen van anderen. Samen ben je verantwoordelijk voor de eindopbrengst: conceptexamenprogramma's voor de vakken binnen jouw cluster.

Elke vakvernieuwingscommissie levert verschillende tussenproducten op. Daarvoor zijn er jaarlijks minimaal zes meerdaagse werksessies gepland (dus twaalf sessies in totaal, in principe op donderdag en vrijdag). Ook vinden er in elk geval een startbijeenkomst en slotbijeenkomst plaats. Daarnaast heb je tussendoor over je werk voor de vakvernieuwingscommissie regelmatig contact met de andere commissieleden, de Advieskring en het onderwijsveld. Er wordt van jou als commissielid gevraagd om de donderdagen vrij te houden voor eventuele activiteiten van je commissie en om te werken aan de conceptexamenprogramma's. In de praktijk zal je inzet voor de commissie gemiddeld 1 dag per week kosten gedurende 24 maanden.

Vergoeding voor je werkgever
Jouw werkgever ontvangt een vergoeding via een overeenkomst van opdracht voor het aantal uur dat je actief bent voor de vakvernieuwingscommissie. De overeenkomst van opdracht heeft een looptijd van 24 maanden, van 1 september 2024 tot 1 september 2026. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je functie en bijbehorende loonschaal. Per loonschaal wordt een vast tarief incl. btw gehanteerd. Het totaalbedrag is gebaseerd op 8 uur per week en 40 werkweken per jaar.

Alle informatie bij SLO en aanmelden als sollicitant

Meer algemene informatie op actualisatie-examenprogrammas.nl

Belangrijke data: noteer ze vast in je agenda!

  • 17 maart 2024: sluitingsdatum sollicitaties (ronde 1)
  • 20 maart 2024: sluitingsdatum vragenlijst en toestemmingsformulier (ronde 2)
  • Selectiedagen Kunst en Cultuur (ronde 3): donderdag 11 april, maandag 15 april, dinsdag 16 april, maandag 22 april

[foto in header door Yvonne Lebbink: muurschildering op zijgevel parkeergarage bij NS-station Zwolle, oktober 2023]

Gevel parkeergarage bij NS station Zwolle oktober 2023