IMG 0546 NFFS des 23 schiphol

Prijswinnaars NFFS op reis

In internationaal gezelschap films kijken, maken en jureren. Én kans op internationale prijs!

Het NFFS heet niet voor niets Nationaal FilmFestival voor Scholieren. Het biedt scholieren de kans om als maker van een eigen film internationaal te gaan. Of dat nou is naar een filmfestival in de grote stad Brussel, waar je alleen onder de 16 jaar naar toe mag, of naar Pyrgos, een kleine stad in Griekenland waar alle winnaars naar toe mogen van eerste prijzen bij het NFFS. Internationaal gaan met het NFFS, dat betekent intensieve, spannende, leuke en inspirerende weken.

Logonffsplain copy1

Brussel

Begin november waren 8 scholieren in Brussel. Daar vormden ze in een internationale groep de jongerenjury van filmfestival FILEM'ON. Ze keken films en deden allerlei activiteiten om bewuster te kunnen praten over de films. Deze week is voor de deelnemers een onvergetelijke ervaring.

Griekenland

Zondag 3 december gaat het NFFS met een groep van 21 scholieren naar Griekenland. Een week lang midden in Film! Met films bekijken van leeftijdgenoten uit 25 verschillende landen in de ochtend en van professionals uit andere landen in de avond.

's Middags een intensief programma om nieuwe korte films te maken in groepjes van minstens 5 nationaliteiten onder leiding van een team Nederlandse docenten. Er werken ook verschillende filmmakers mee uit andere landen om in 5 dagen echt nieuwe films te maken.

NFFS dec 23 griekenland
de Nederlandse filmdocenten

Dit project draait op veel onderlinge uitwisseling en discussies, zodat er echte groepsproducten ontstaan. Juist die verschillende achtergronden maken het overleg intensief. Meteen al omdat de groep zelf de inhoud van de film bepaalt, binnen een ruim thema. In vijf dagen een nieuwe korte film maken, dat levert voor iedereen intense ervaringen op en voor sommigen ook blijvende vriendschappen. De nieuwe films in de plaatselijke bioscoop vertoond!

Feestelijke en spannende afsluiting

En alle winnende NFFS-films doen mee in de competitie van het Griekse festival Camera Zizanio, onderdeel van Olympia filmfestival. Daarom is de zaterdagavond spannend* en hopelijk ook feestelijk. Na een laatste wandeling langs het strand, gaat de groep zondag 10 december weer terug.

*ook dit jaar zijn er NFFS-films in de prijzen gevallen. Lees meer bij NFFS.

[foto's door Dorée de Kruijk, directeur NFFS. In header: de wachttijd op Schiphol werd aangenaam doorgebracht met wat eenvoudige apparaatjes voor geluidsopnames. Natuurlijk zijn deze nadien met veel plezier en humor gebruikt]

NFFS crew 2023