
Ledenraadpleging tot en met maandag 25 augustus!
Op 4 juli 2025 is de FvOv met de gezamenlijke vakbonden en de MBO Raad tot een onderhandelaarsresultaat gekomen voor de cao-mbo. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 augustus 2025 tot 1 maart 2026.
Dit zijn de belangrijkste afspraken
Loon
Met betrekking tot de loonontwikkeling zijn de volgende afspraken gemaakt:
- De salarisbedragen in de carrièrepatronen worden per 1 januari 2025 structureel verhoogd met 5,1%
- De genoemde salarismaatregelen zijn pensioengevend en werken op de gebruikelijke wijze door in de hoogte van de (bovenwettelijke) uitkeringen op grond van de cao mbo.
Naar een nieuw systeem van inzetbaarheid, verlof en professionalisering in de cao-mbo
Sociale partners hebben in 2024 gezamenlijk in regionale bijeenkomsten opgehaald wat werkgevers en werknemers in het mbo nu en de toekomst belangrijk vinden voor de ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden dienen aan te sluiten bij ontwikkelingen in de samenleving en veranderingen in het mbo en bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid en het verstevigen van het werkplezier opdat het mbo een aantrekkelijke sector is en blijft om in te werken.
Sociale partners ervaren behoefte aan meer eigen regie en flexibiliteit voor werknemers en onderwijsteams. Eigen regie zoals dat op basis van het Professioneel Statuut bedoeld is.
Sociale partners erkennen de wens voor een nieuwe benadering van de systematiek rondom inzetbaarheid, verlof en professionalisering. De bedoeling van deze nieuwe benadering is bij te dragen aan:
- meer regie aan individuele werknemers en onderwijsteams en bijdragen aan vermindering van werkdruk;
- de aantrekkelijkheid van de mbo-sector om in te werken met goede arbeidsvoorwaarden en professionele ruimte;
- flexibilisering van het beroepsonderwijs.
De FvOv/VONKC is zeer terughoudend in het meegaan met deze wens en is van mening dat de cao voldoende mogelijkheden biedt voor flexibiliteit maar dat scholen deze ruimte niet gebruiken. Daarnaast hebben we de zorg dat collega’s in een nieuwe regeling steeds meer in een onderhandelingspositie met collega’s en leidinggevenden zullen worden geplaatst. We zullen daarom vanuit de stuurgroep de invulling en opbrengsten zorgvuldig monitoren zodat wijzigingen een meerwaarde opleveren voor werknemers.
Proeftuinen inzetbaarheid, verlof en professionalisering
Om een nieuwe benadering van (duurzame) inzetbaarheid, verlof en professionalisering te verkennen, richten sociale partners gezamenlijk proeftuinen in. Deze proeftuinen zijn gericht op het toetsen van alternatieve werkwijzen en het ophalen van praktijkervaringen.
De proeftuinen bieden onderwijsteams ruimte om te experimenteren met meer regie, flexibiliteit en eigenaarschap in de invulling van hun werkzaamheden. De opgedane inzichten vormen een belangrijke basis en opstap voor het gesprek naar het ontwikkelen van een toekomstbestendige systematiek en de vertaling daarvan naar cao-bepalingen.
Scholing en professionalisering
Het aantal uren voor individuele scholing en professionalisering wordt voor alle werknemers 59 uur zoals beschreven in artikel 4.1 lid 7 van de cao mbo. Daarnaast krijgt iedere werknemer een jaarlijks recht op de besteding van een bedrag van EUR 500 aan scholing of professionalisering ten behoeve van diens werk of loopbaan. In overleg met de leidinggevende kunnen er meerjarige afspraken gemaakt worden.
Introductie Individueel Keuzebudget (IKB)
Sociale partners zijn overeengekomen een vorm van het Individueel Keuzebudget (IKB) te introduceren in de cao mbo. Dit biedt werknemers meer regie over de eigen arbeidsvoorwaarden en sluit aan bij de wens tot meer flexibiliteit in besteding van het inkomen.
Vanaf de invoeringsdatum krijgen werknemers éénmaal per jaar keuze om de vakantietoeslag en/of eindejaarsuitkering niet langer op jaarbasis, maar per maand te willen ontvangen.
Sociale partners gaan in de loop van 2026 onderzoeken of het aantal bestedingsdoelen kan worden uitgebreid. Hierbij is aandacht voor fiscale aspecten, voor de relatie met de werkkostenregeling en voor de uitvoerbaarheid op de mbo-instellingen.
Bereikbaarheid buiten werktijd
Tenzij hierover in (onderwijs)teams of tussen werknemer en leidinggevende specifieke afspraken zijn gemaakt en/of een calamiteit of crisissituatie daarom vraagt, is een werknemer buiten diens werktijd niet bereikbaar. Aanvullende specifieke instellingsbrede afspraken over professionele bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd kunnen in overleg met de ondernemingsraad worden gemaakt.
Samenloop zwangerschaps- en bevallingsverlof met ‘overige dagen’ – vertaling uitspraak Hoge Raad
Naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad over de samenloop van zwangerschaps- en bevallingsverlof met ‘overige dagen’ in de cao mbo spreken partijen af dat indien het zwangerschaps- en/of bevallingsverlof van een werknemer samenloopt met ‘overige dagen’, deze werknemer deze overige dagen in overleg met de werkgever op een ander moment opneemt. De aanpassing van de cao-tekst is opgenomen in de bijlage 2 van het onderhandelaarsresultaat.
Hoe nu verder?
De mbo-leden van VONKC kunnen via hun eigen vakvereniging deelnemen aan een ledenraadpleging over het onderhandelaarsresultaat. Zie je mailbox d.d. 4 juli jl. voor de link!