Wapperende oranje blauwe repen

MBO: cao zaken en genomineerden Onderwijspremie 2023

Nieuw en toegankelijk: de cao-mbo als website

Goed nieuws! Vanaf nu kun je gemakkelijk in één oogopslag alle cao-afspraken vinden over onder meer salarisbedragen, ouderschapsverlof en de medezeggenschap in het mbo. Daarvoor is de handige website cao-mbo in het leven geroepen. Je kunt nu snel de specifieke onderwerpen bekijken waar je meer informatie over wilt als werknemer of als werkgever. Bladeren in het (gedrukte) cao-boekje is daardoor niet langer nodig! Alle informatie is nu overzichtelijk op de website te vinden.

De vakbonden en werkgevers in het mbo hebben de website ontwikkeld om de cao mbo toegankelijker te maken. Zodra de nieuwe cao-teksten voor 2023-2024 zijn afgesloten, vind je deze uiteraard ook op de nieuwe cao mbo-website.

Kan het nóg beter?
We zijn benieuwd naar jouw mening over de nieuwe website. Heb je suggesties ter verbetering of loop je ergens tegenaan? Wij horen graag van jou hoe de website nog gebruiksvriendelijker kan. Stuur jouw suggesties of opmerkingen naar info@sommbo.nl.

Mbo cao website
Logo fvov

Onderhandelingen cao-mbo gestaakt

De onderhandelingen over de cao-mbo zijn in mei op gang gekomen. Een aantal onderwerpen uit de inzetten van de bonden en de MBO Raad is in werkgroepen verkend. Een zeer belangrijk onderwerp in deze tijd met hoge inflatie, is koopkrachtbehoud voor werknemers in het mbo. Maandag 12 juni bleek in het cao-overleg dat de werkgevers geen extra ruimte voor loon buiten de referentieruimte beschikbaar stellen.

Het loonbod van de MBO Raad ligt ver van de inzet van de bonden vandaan dat dit onoverbrugbaar is met de huidige middelen. De conclusie van de onderhandelaars van de FvOv was dan ook dat verder praten op dit moment niet zinvol is.

De MBO Raad is nog in afwachting van de reactie van het kabinet op de brief waarin de gezamenlijke onderwijswerkgevers hebben verzocht om aanvullende middelen en beschikt ook nog niet over de formele brief waarin de sowieso beschikbare ruimte vanuit het ministerie van OC&W voor de onderhandelingen vastgesteld wordt.

Ook op de brief van de gezamenlijke overheids- en onderwijswerknemers van maanden geleden met een oproep om te investeren in het personeel in deze sectoren is nog geen formele reactie gekomen.

De collega’s in PO en VO hebben al een ultimatum gesteld aan het kabinet waarin 12% loon voor 12 maanden wordt geëist.

Zodra er helderheid komt over aanvullende financiering vanuit het ministerie zal de FvOv met de MBO Raad het gesprek weer voortzetten. Wanneer er deze week geen aanvullende gelden toegezegd worden moeten wij ons beraden op andere vervolgstappen.

Genomineerde onderwijsteams mbo voor de Nederlandse Onderwijspremie 2023

De nominaties voor de Nederlandse Onderwijspremie voor het mbo en ho 2023 zijn bekend. In totaal ontvangen negen onderwijsteams van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten op 29 juni 2023 de premie tijdens het ComeniusFestival. Minister Dijkgraaf onthult dan wie er op de eerste, tweede en derde plek staan en reikt de premies uit.

De Nederlandse Onderwijspremie is de hoogste onderscheiding in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De premie wordt jaarlijks toegekend aan onderwijsteams die de afgelopen vier jaar een onderwijsinitiatief hebben ontwikkeld, dit ter waardering van, en als impuls voor, onderwijsvernieuwing en -verbetering.

De inzendingen zijn beoordeeld door een commissie voor de voordrachten uit het mbo en een commissie voor de voordrachten uit het hbo en wo. De organisatie rondom de Nederlandse Onderwijspremie is in handen van het NRO. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt de middelen voor de premie beschikbaar.

De drie genomineerde mbo-teams zijn:

  • Het Talent Atelier – Interdisciplinair onderwijs (Koning Willem I College);
  • Talenthub op Zuid: samen verder bouwen aan de toekomst van jongeren (Albeda);
  • Zeeuwse Praktijkroute Economie, Horeca en Toerisme (Scalda).

Lees meer