Fv Ov 2

Inzetten CAO-MBO en CAO-HBO

Cao-onderhandelingen 2024 voor mbo en hbo van start!

CAO-MBO

De huidige cao-mbo heeft een looptijd tot 1 juni 2024. De onderhandelingen voor het afsluiten van een vernieuwde cao-mbo zijn inmiddels opgestart. De inzet van de gezamenlijke vakbonden (FvOv, AOb, FNV en CNV) en de inzet van de MBO Raad zijn op woensdag 15 mei uitgewisseld. Vervolgens zijn de delegaties in de gelegenheid gesteld om verhelderende vragen te stellen.

Tijdens het afsluiten van de huidige cao is afgesproken dat dit een beleidsarme cao wordt: een cao waarbij er geen grote ingrijpende afspraken worden gemaakt anders dan over het loon. Uiteraard is de inzet wel om wat kleinere zaken te regelen en procesafspraken te maken voor uitwerking in een volgende cao. Er is goede hoop dat een nieuwe cao kan worden afgesloten.
Wanneer nodig worden de leden van bij de FvOv aangesloten verenigingen werkzaam in het mbo, tussentijds nader geïnformeerd over de onderhandelingen.

Logo fvov

CAO-HBO

Het cao-seizoen is weer begonnen: de cao-hbo loopt af op 30 juni 2024 en dus hebben we afgelopen periode binnen de FvOv-verenigingen via een enquête en klankbordgroep de leden gelegenheid gegeven onderwerpen voor de inzet aan te dragen. Deze zijn in de Commissie Arbeidsvoorwaarden van de FvOv besproken en hebben geleid tot een inzet van de FvOv. Deze inzet hebben we in gesprek met de andere betrokken bonden (AOb, FNV en CNV Onderwijs) tot een gezamenlijke inzet gemaakt die deze week is uitgewisseld met de cao-delegatie vanuit de Vereniging Hogescholen. Ook de Vereniging Hogescholen heeft haar inzet aan ons gestuurd en toegelicht.

De komende maanden hebben we verschillende afspraken staan waarbij we hopen voor de zomervakantie met akkoord bij de leden terug te komen.

Hoofdpunten van de inzet cao-hbo 2024-2025 gezamenlijke vakbonden

In de inzet van de gezamenlijke vakbonden is een salariseis van 6% bij een looptijd van 1 jaar opgenomen.

We vinden het nodig dat er onderhoud wordt gepleegd in het loongebouw zodat schalen en de opbouw daarvan logisch van elkaar verschilt en dat we moeten kijken waar de wijze van functiewaardering verbeterd kan worden.

De werkdruk is met de procesafspraken voor realistisch taakbeleid binnen de hogeschool niet verdwenen en heeft niet voldoende effect. We vinden het van belang dat goed in kaart wordt gebracht welke daadwerkelijke maatregelen er nu op basis van deze afspraak worden getroffen.

We vragen aandacht voor een betere verhouding (voor parttimers) tussen betrekkingsomvang en dagdelen inzetbaarheid, regelruimte in de jaartaak en voldoende faciliteiten voor medezeggenschap. Ook besteden we aandacht aan de sociale veiligheid, uniformiteit en vindbaarheid van meldpunten en een landelijke ombudsfunctie.

De inzet van de gezamenlijke vakbonden

De inzet van de werkgevers