Cao-inzetten en over het OCW-rapport werkdruk PO
Cao-inzet hbo
De cao-hbo 2020 is ongewijzigd met negen maanden verlengd tot 1 september 2021. Eind vorig jaar heeft de FvOv samen met de andere vakbonden een gezamenlijke inzet voor de cao-hbo gepresenteerd. De verlenging van de cao-hbo geeft de onderhandelingspartijen de gelegenheid om de gesprekken over een nieuwe cao weer op te starten én duidelijkheid te krijgen over de loonruimte voor 2021. Een inzet van werkgeverszijde is nog niet beschikbaar.
Cao-onderhandelingen voor primair onderwijs gestart
In februari zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao-po gestart.
Extra investering nodig
Voor het dichten van de salariskloof is een extra investering in het po nodig van het kabinet. Met alle partijen uit het po brengen we dit onder de aandacht van de politieke partijen en de hoop is gevestigd op een nieuw kabinet.
Hiernaast zet de FvOv onder andere in op herziening van de functiewaardering voor OOP'ers. En speciale aandacht aandacht voor de positie van de vakleerkrachten en het OOP bij het werkverdelingsplan.
"Het werkverdelingsplan is soms te veel gericht op de groepsleerkrachten," aldus onderhandelaar Jilles Veenstra, "vakleerkrachten en het OOP verdienen in dit plan een volwaardige plaats. Op alle scholen zal de cultuuromslag gemaakt moeten worden voor alle werknemers!"
De Werkdruk van de ketel? - onderzoek naar het werkdrukakkoord primair onderwijs
Jilles Veenstra, voorzitter FvOv: "We zijn blij dat de tussenevaluatie laat zien dat de werkdruk daadwerkelijk is verminderd, hoewel we uiteraard ook zien dat er nog veel werk verzet moet worden om de werkdruk blijvend naar een acceptabel niveau te verlagen. Daarbij zullen met name de vakleerkrachten en het OOP beter bij de aanpak op schoolniveau betrokken moeten worden."
Rapport De werkdruk van de ketel?
Begeleidende Kamerbrief van minister Slob d.d. 12-02-21