Wapperende oranje blauwe repen

Incidentele maatregelen lossen structureel lerarentekort niet op

Arbeidsmarkttoelage achterstandsscholen is een druppel op een gloeiende plaat

Het kabinet stelt voor de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023 in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs incidenteel extra geld beschikbaar voor het toekennen van arbeidsmarkttoelagen aan werknemers werkzaam op scholen met grote achterstandsvraagstukken. Voor de uitvoering hiervan wil de minister de sociale onderwijspartners afspraken met elkaar laten maken.

In reactie op de betreffende Kamerbrief van minister Arie Slob waarin hij sociale partners tot spoed maant hebben de sociale partners PO-Raad, VO-raad, FvOv, AOb, AVS en CNVO een brief naar de Kamer en de minister gestuurd. De partijen geven in de brief opnieuw aan dat incidentele maatregelen een structureel probleem van het lerarentekort niet oplossen.

'De cao is niet de plek waar we een tijdelijke toelage voor een deel van het personeel (15% van de scholen) willen opnemen,' aldus FvOv-voorzitter Jilles Veenstra, 'in de cao willen we verantwoorde stappen vooruitzetten die positieve effecten op de arbeidsmarkt en het welbevinden van het personeel hebben. Wij denken dat de voorgestelde toelage geen of een gering effect zal opleveren voor de scholen in nood. De echte oplossing van het lerarentekort ligt in structurele investeringen in salaris en werkdruk die het onderwijs opnieuw aantrekkelijk maken.'

Ook wijzen de ondertekenende partijen de minister op het feit dat hij voor het beschikbaar stellen van de middelen voor de beoogde scholen geen afspraak van sociale partners nodig heeft. De raden geven aan dat zij, in het geval de minister de middelen beschikbaar zal stellen, een richtlijn voor de scholen op te willen stellen.

Het woord is nu aan de minister...