Hoofdlijnenresultaat ABP-pensioenregeling bereikt
Op 15 december heeft de Pensioenkamer (de sociale partners in de overheids- en onderwijssectoren) een hoofdlijnenresultaat bereikt over een nieuwe ABP-pensioenregeling. Een nieuwe ABP-pensioenregeling is nodig vanwege het nieuwe pensioenstelsel dat volgt uit de Wet toekomst pensioenen. Sociale partners waaronder de CMHF hebben, samen met ABP, de ambitie om de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027 in te laten gaan.
Proces
- De komende periode worden de afspraken van het hoofdlijnenresultaat uitgewerkt en toegelicht in een wettelijk voorgeschreven transitieplan. Het concept van dat transitieplan is naar verwachting in eind februari 2024 gereed.
- Verenigingen van gepensioneerden en voormalige deelnemers worden over het concept-transitieplan apart gehoord, omdat zij niet rechtstreeks betrokken zijn bij het overleg. Dat gebeurt op 27 en 28 maart 2024.
- Hierna zal de achterbanraadpleging plaatsvinden.
- Sociale partners streven ernaar om voor de zomer van 2024 een definitieve afspraak te hebben over de nieuwe pensioenregeling. ABP kan daarna aan de slag met de implementatie van de nieuwe pensioenregeling.
Meer context en overzicht in de pensioenwereld
De Wet Toekomst Pensioenen. De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Invaren in persoonlijke pensioenpotjes. Compensatie voor groepen die erop achteruit gaan. De wereld van de pensioenen is een ingewikkelde wereld. Wilt u meer context en overzicht?
Selectie van de CMHF: artikelen en websites over de pensioenwereld die context en overzicht geven.
- CMHF-pensioenwoordvoerder Jacqueline van Langeraad legt het nieuwe pensioenstelsel uit en geeft aan wat daar nog aan verbeterd zou moeten worden.
- Wat is pensioen en hoe kijkt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) daar tegenaan?
- Pensioenfonds ABP legt uit wat er verandert er in het nieuwe pensioenstelsel, wat hetzelfde blijft en wat het allemaal voor u betekent.
- De websites pensioenduidelijkheid.nl en werkenaanonspensioen.nl zijn opgezet door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze geven algemene informatie.