Bronnen en overzicht voor je examenklas
De naam Moodle is een acroniem voor Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Maar het Engelse to moodle heeft ook een betekenis, al is het dermate exotisch dat het in de meeste woordenboeken ontbreekt. Moodle.org zelf geeft als vertaling van to moodle aan dat het gaat over het proces van rustig meanderend meegaan in de stroom, de dingen nemend zoals ze komen en onderweg steeds sleutelend. Wat vaak inzicht en creativiteit brengt.
Als docent in een kunstvak ben je natuurlijk ook creatief als het gaat over een thema lesmateriaal voor je leerlingen. Of jouw leerling ook zo blij is met weer enkele readers, Youtube adressen van handige filmpjes, internet adressen van musea en dergelijke die je uitdeelt in de klas, is maar de vraag.
En hoe hou je zelf het overzicht? Raak je nooit een werkstuk van een leerling kwijt?
De kunstELO!
Alles wat jij als docent en de leerling produceren is nu op een plek te vinden: jouw PDF document, jouw YouTube adressen, jouw links maar ook alle uploads van je leerlingen. Maar ook: alle toetsen en alle antwoorden van de leerling in combinatie met het juiste antwoord van het correctiemodel.
En bovendien: heel veel bronnen, die al in de ELO staan en die je zelf kunt aanvullen met eigen werk.
En daarnaast:
- Bronnenbundels (enkele voorzien van de afb) vanaf 1983 tot en met 2001
- Inhoud Cultuurwijs en Cultuurwijzer
- Alle jaren vmbo beeldende vorming, drama, muziek en dans
- Muziek havo en vwo
- Alle jaren TeHaTex voor havo en vwo
- Alle jaren Kunst (algemeen)
- Enkele CKV thema's (bv Liefde)
Blended Learning
De kunstELO is niet de oplossing voor een lockdown: dat kun je doen met teams, zoom etc! Het is wel een manier van werken die we "blended learning" noemen. Heel veel dingen doe je samen in de klas met je leerlingen maar enkele dingen doe je online.
Voorbeeld: je klas een mailtje sturen, thuis een toets laten maken om naderhand in de klas te bespreken, na de les een overzicht geven van jouw powerpoint presentatie als PDF maar ook aan een leerling mailen, dat inleveren van het werkstuk nog mogelijk is tot morgen 0.00 uur. Of online feed-back geven op een antwoord van een leerling.
Kortom: de kunstELO is je virtuele klaslokaal!
Workshops kunstELO
Kijk op https://www.kunstelo.nl om je aan te melden voor een workshop. Hier maak je kennis met je collega docenten, die na afloop van de workshop allemaal zeggen: Te Gek! Krijg je ook nog een database met alle examenvragen vanaf 2000 met de bronnen en het antwoord van het correctiemodel. En je persoonlijk ontwikkelbudget kun je hiervoor gebruiken.
En lees je 's avonds in de krant dat de Deense kunstenaar Jens Haaning 70.000 euro gekregen heeft voor een aantal lege schildersdoeken? Dan staat dat binnen 5 minuten in jouw ELO, zien de leerlingen het ook en kan er morgen in de les over gepraat worden. Je laat ook nog een film fragment zien van een woedende Jens.
(door Harry Baggen van de Digitale school)