AG Award 4

Antoine Gerrits 1951-2024

In memoriam

Antoine Gerrits aan het werk in de jaren 90
Antoine Gerrits recente foto

Ons bereikte het verdrietige bericht van het overlijden van Antoine Gerrits.

Hij overleed op 24 juni 2024. Antoine was belangrijk als bestuurslid, adviseur én als lid van de vakvereniging. Antoine was zeer ingevoerd op het vlak van onderwijs en cultuur.

Hij heeft een periode als tekenleraar gewerkt in Limburg waar hij gedurende zijn werkzame leven heeft gewoond.
Begin jaren negentig begon Antoine te werken voor het Steunpunt Kunstvakken bij adviesbureau KPC Groep in Den Bosch. Daar konden leraren terecht voor vragen over de invoering van de basisvorming. Later kwam daar ook de tweede fase van het voortgezet onderwijs bij. Hij was een bevlogen en goed geïnformeerde organisator van talloze conferenties over de ontwikkelingen.

Antoine heeft de coördinatie op zich genomen van de Regeling Cultuurprofielscholen VO 2004, het ondersteunen en begeleiden van 44 Netwerkscholen. Hij stond aan de wieg van het Steunpunt Cultuurprofielscholen en daarna het oprichten en ondersteunen van de Vereniging Cultuurprofielscholen.

Het motto 'Cultuur leert anders' komt van Antoine. Hij had een hart voor de leerling en wist ook leraren en schoolleiders te overtuigen van het belang van goed cultuuronderwijs. De Vereniging Cultuurprofielscholen eerde hem bij zijn afscheid in 2017 met de oprichting van de Antoine Gerrits Award, een prijs voor jong kunsttalent.

Hij bleef zich inzetten voor een goede en sterke positie van kunstvakken in het onderwijs. In 2014 was Antoine voorzitter van de vernieuwingscommissie CKV. Onder zijn leiding werd een voorstel gemaakt voor een vernieuwd examenprogramma dat later werd ingevoerd in de bovenbouw van havo en vwo.

We konden als vakvereniging altijd een beroep doen op Antoine voor de aanpak van ingewikkelde kwesties. Hij kende iedereen die ertoe deed op het vlak van cultuuronderwijs. Op scholen, bij instellingen en de overheid. Antoine analyseerde, kwam tot de kern zonder de mens uit het oog te verliezen. Zijn toewijding, gedrevenheid en passie waren inspirerend voor ons. In Kunstzone 6 wijden we een artikel aan Antoine.

We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit verlies.

Jan van Gemert, oud-collega van Antoine, namens het bestuur van VONKC

AG Award logo