IMG 2255 2 gang trappen Art EZ

Wereldwijde inspiratie en uitwisseling in Dans en Theater

Tijden
Van 9:45 uur inloop tot en met napraten vanaf 16:00 uur
Locatie
ArtEZ in Arnhem

KiMP krijgt makersdag bij ArtEZ!

VONKC en ArtEZ Arnhem organiseren samen een bijeenkomst voor kunstvakdocenten en kunstvakdocenten-in-opleiding. Doel is ervaren en onderzoeken hoe wereldwijde culturele uitwisseling en wederzijdse inspiratie een rol spelen in de dans en het theater van nu. Dit gaan we doen in een veelzijdig programma! Dans en Theater zijn in de hoofdrol maar het programma is voor iedereen in het onderwijs met interesse in interculturalisatieprocessen en samenhang en samengaan van de verschillende kunsten.

Wat ging vooraf?

Met de studiedag bij ArtEZ start de tweede fase van het programma Kunst in Mondiaal Perspectief (KiMP). Doel is de colleges van em. prof. dr. Kitty Zijlmans afgelopen jaar voort te zetten en specifiek te maken voor de verschillende kunstdisciplines. De ontwikkeling van de kunsten is veel minder een westers verhaal dan we vaak denken. In acht thema’s heeft Kitty Zijlmans laten zien dat eeuwenlange wereldwijde en wederzijdse inspiratie en uitwisseling de motor is van het ontstaan van nieuwe cultuurvormen. En hoe culturen over en weer schatplichtig zijn aan elkaar, zonder dat er sprake is van hiërarchie.

Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 1 2006 7
Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 7 2006 2007 foto Kitty Zijlmans
Azahari Hj Mohd Khalip Elvis from Sepilok 5 2006 7

[Foto's door Kitty Zijlmans: National Visual Arts Museum in Kuala Lumpur, Maleisië, door Azahari Hj Mohd Khalip, 'Elvis from Sepilok', 2006-7]

Deze acht thema’s zijn het uitgangspunt voor drie disciplinedagen in 2023. We beginnen met dans en theater, later volgen dagen voor audio- en visuele communicatie/film en voor muziek.

Programma

De twee hoofdgasten op 15 februari bij ArtEZ zijn met inspirerende lezing en performance:

  1. Sruti Bala, geboren in India en hoofddocent theaterwetenschap aan de universiteit van Amsterdam. Haar thema's zijn ondermeer kolonialisme, feminisme en participatie in de kunsten. In haar lezing laat ze zien hoe de wereldwijde uitwisseling van informatie en ervaringen theatermakers internationaal vormt en beïnvloedt. Ze illustreert dit met onder het voorbeeld van Bertolt Brecht en zijn invloeden op Latijn Amerika, Azië en Afrika, op makers zo als Augusto Boal, Habib Tanvir en Wole Soyinka. Tegelijkertijd hoe Brecht zich door kunstenaars uit China, Japan en elders liet inspireren.
  2. John Kayongo is een cultureel antropoloog en danser uit Uganda. Hij heeft een eigen dansstudio in Utrecht en treedt regelmatig op in het onderwijs. Zijn inspiratiebron is het Ubuntu, een Afrikaans concept dat draait om menselijkheid en verbondenheid. Zijn performance op 15 februari bij ArtEZ heeft een participatief karakter - iedereen doet mee -. Hij laat zien en ervaren hoe de Afrikaanse en de Westerse dans, in het verleden en ook nu, zich steeds opnieuw vormt en ontwikkelt, zowel afzonderlijk als in relatie tot elkaar.

Vervolgens zijn er workshops waarbij de acht thema’s van Kitty Zijlmans leidend zijn: iedere groep werkt een thema uit in dans en/of theater. Het wordt een makersmiddag!

[Foto in header door Yvonne Lebbink: galerij in het ArtEZ-gebouw Academie Theater en Dans te Arnhem, de werken aan de wand van de hand zijn van kunstenaar Fransje Killaars]