Fontys hogeschool voor de kunsten tilburg kekevandeven

Meld je aan! Authentieke Theatereducatie

Tilburg
in Fontys Hogeschool voor de Kunsten
Datum
zaterdag 9 maart 2024
Tijden
Inloop 9:30 uur, aanvang 10:00 uur, 16:00 uur napraten

Conferentie Authentieke Kunsteducatie en Theater

VONKC in samenwerking met Fontys Opleiding Docent Theater! Op zaterdag 9 maart 2024 zijn we te gast bij Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Het werken vanuit Authentieke Kunsteducatie, met wicked theateropdrachten, krijgt daar vorm in de opleiding Docent Theater.

Op het programma

Als theaterdocent moet je continu alert zijn: is mijn lesaanbod relevant voor de deelnemers? Krijgt mijn makerschap voldoende ruimte in mijn lespraktijk? Ken ik de belangrijkste hedendaagse theatermakers? Hoe sluit ik aan bij de kunstvormen die bij mijn deelnemers populair zijn?

In het onderzoek ‘Wicked theaterlessen: Authentieke kunsteducatie voor docerende theatermakers’ werd door Emiel Heijnen en Nadieh Graumans-Tigchelaar samen met Fontys Academy of the Arts - Docent Theater, Kunstloc én DOX met diverse theaterdocenten gekeken naar de mogelijkheden die de inzet van Authentieke Kunsteducatie biedt voor theaterlessen aan verschillende doelgroepen.

De belangrijkste conclusies:

 • Authentieke kunsteducatie daagt je uit om een balans te zoeken tussen een deelnemersgerichte, vakgerichte en maatschappijgerichte curriculumbenadering.
 • Het maken van ‘wicked’ theateropdrachten helpt om authentieke kunsteducatie in de praktijk toe te passen en maakt je meer vertrouwd met de rol van educatief ontwerper.
 • Het concept ‘teacher as conceptual artist’ biedt bruikbare handvatten om het ideaal van de docerend theatermaker te realiseren. Hierbij is de relatie van theaterdocent tot de deelnemer niet zozeer die van regisseur-acteur maar eerder die van medetheatermaker.

Emiel Heijnen (lector Kunsteducatie, Amsterdamse hogeschool voor de kunsten) en Nadieh Graumans-Tigchelaar (docerend theatermaker en onderzoeker) verzorgen op deze zaterdag een keynote. Studenten en docenten van Fontys delen daarnaast hun geleerde lessen en inspireren ons met opdrachten en werkvormen. De dag wordt afgesloten met een panelgesprek waarin ervaringen worden uitgewisseld.

Fontys hogeschool voor de kunsten tilburg collage

Programma

09:30 - Inloop met koffie/thee
10:00
- Welkom door VONKC en Fontys Docent Theater
10:15 - Een wicked theater assignment meemaken - o.l.v. docenten/studenten deeltijdopleiding Fontys
11:15 - Pauze
11:30 - Authentieke Kunsteducatie door Emiel Heijnen en Nadieh Graumans-Tigchelaar
12:30 - Lunchpauze
13:15 - Authentieke Kunsteducatie inzetten in de opleiding door Sjoerd Wintzen/Jansje Meijman/Maarten Tas onderzoeksgroep Fontys
14:15 - Workshop: maken van een wicked opdracht voor jouw praktijk - o.l.v. studenten en docenten Fontys
15:15 - Pauze
15:30 - Panelgesprek 'Wicked Theatereducatie is de toekomst voor het vak theater/drama in het onderwijs' o.l.v. Erica van de Kerkhof van Fontys
16:00 - Borrel in de refter

Tarieven

 • Docent lid € 95,-
 • Docent niet-lid € 170,-
 • Student lid € 0,-
 • Student niet-lid € 25,-

Dit is inclusief drankjes, snacks en lunch.
N.B. voor studenten geldt: zij hebben nog geen aanstelling binnen een school.
Leden van VONKC krijgen een korting op de toegangsprijs. Ga naar Lidmaatschap en meld je aan als lid!

Praktische zaken

 • Na verzenden is je aanmelding gereed en ontvang je meteen een automatische bevestiging;
 • De uiterlijke aanmelddatum is woensdag 28 februari;
 • Wanneer je je onverhoopt moet afmelden na woensdag 28 februari 2024, of je bent niet aanwezig zonder je tijdig af te melden, dan wordt er wel een factuur gestuurd, want er worden kosten voor jouw deelname gemaakt;
 • Ongeveer een week van tevoren ontvang je de nog benodigde informatie voor je deelname aan de dag;
 • Binnenlopen is vanaf 9:30 uur en na afloop praten we na.

Deskundigheidsbevordering

 • Je eigen scholingsbudget via school en jóuw korting op VONKC-studiedagen: maak daar slim gebruik van! Als docent heb je op je school een persoonlijk budget voor deskundigheidsbevordering. Dat is in de cao vastgelegd. Lees meer op onze site.
 • Ben je werkzaam als ZZP'er? De kosten voor cursussen, congressen, seminars en studie zijn voor 80% aftrekbaar van de belasting. De activiteiten moeten wel gerelateerd zijn aan je werkzaamheden. Lees meer op onze site.

VONKC verstrekt een certificaat op basis van je aanwezigheid.

[foto in de header: gevel Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, door Keke van de Ven]

De aanmelding is gesloten. Meer info via info@vonkc.nl.