Radio kootwijk zijgevel

Workshops kiezen voor de KUA-dag

Kick-off kunst (algemeen): Spotlight op de vernieuwde KUA-syllabi

Geef je voorkeuren aan!

Op het middagprogramma van de studiedag staan vijf workshops gepland. Deze worden allemaal twee keer gegeven.

De uiterlijke dag waarop je je voorkeuren kunt insturen is zondag 20 november. Daarna gaat VONKC de indeling maken. Wanneer je geen voorkeuren aangeeft kun je op de dag zelf kiezen uit de overgebleven plekken.

Geef je 1e, 2e en 3e voorkeur aan via onderstaand formulier!

De vijf workshops

1. KUA en Beeldend
In de examens kunst (algemeen) gaan de vragen vaak over meer dan één discipline binnen een onderwerp of thema. Daarom zal ik dit in deze workshop ook doen.
Eerst geef ik in het heel kort een schets van schilderkunst in het algemeen tot de Burgerlijke cultuur in de zeventiende eeuw. Ik leg uit waardoor er genres ontstaan binnen het calvinisme in de Burgerlijke cultuur. Vervolgens leg ik een link tussen beeldende kunst en muziek en theater in die tijd. Hierdoor wordt het algemene beeld van een Burgerlijke cultuur duidelijk en gekoppeld aan de kunst(en). Je krijgt een bijpassende lesoefening mee naar huis. Vervolgens leg ik een link naar de 19de eeuw en de Modernen en de huidige tijd.
Zo wordt duidelijk waarom de kunst uit de Burgerlijke cultuur verguisd dan wel vereerd werd in latere eeuwen!

door Tineke van Cappellen – docent kunst (algemeen) en kunst (beeldend) op het ISW Gasthuislaan in ‘s Gravenzande

2. KUA en Dans - Westerse theaterdans in kunst (algemeen)
Dans zit in ons, altijd! Dans wordt sinds 1760 gezien als zelfstandige discipline en behoort tot één van de kunstdisciplines die behandeld wordt binnen het vak kunst (algemeen). Het is een jonge discipline met een overzichtelijke start, die in de 20e eeuw een grote vlucht nam. Voor leerlingen een hele uitdaging om dans te kunnen duiden en beschrijven binnen de context van de tijd waarin het is ontstaan/gecreëerd.
Om jullie te ondersteunen in jullie kunst (algemeen) praktijk geef ik in de workshop een korte blik in de ontstaansgeschiedenis van de Westerse theaterdans (academisch – niet academisch). Een originele registratie van een dansvoorstelling van Scapino Ballet Rotterdam gebruik ik om te analyseren en te kijken welke invalshoeken van toepassing zijn op deze creatie.

door Emmeline Mooij – docent kunst (algemeen) en CKV, Studio Orfeo voor kunsteducatie en kunstrecreatie

3. Drama in KUA
In de workshop Drama in KUA kijken we naar oude en nieuwe aandachtspunten en invalshoeken in de KUA-stof die gaan over theater en drama. We werken kernbegrippen op de speelvloer uit en kijken aan de hand van fragmenten naar mogelijkheden om deze met de leerlingen te analyseren en te bevragen.
Na deze workshop weet je precies wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen begrippen als mis-en-scene, enscenering en toneelbeeld, en heb je een idee over hoe bijvoorbeeld het nieuwe accent op diversiteit er in jouw lessen uit zou kunnen zien!

door Jose Voorn – docent kunst (drama) en kunst (algemeen)

4. KUA en Film/Fotografie - Spelenderwijs het examen in
Onze leerlingen besteden buiten de les aardig wat tijd aan games. Waarom zetten we het gegeven spel niet in voor onze kunstlessen? In deze workshop leg ik de beginselen uit van het spelenderwijs leren (ludodidactiek) uit met voorbeelden die je ook in de les kan toepassen in audiovisuele context (denk aan film en fotografie). Aan de hand van voorbeelden hoop ik een basis te schetsen, waardoor je een idee krijgt hoe je dit kan toepassen. Aan het einde gaan de cursisten zelf aan de slag met een opdracht.

door Annemée Dik – zij is docent beeldend, ckv en kunst (algemeen) op het Cartesius Lyceum in Amsterdam en werkt als fotograaf en freelance onderwijs ontwerper

5. Workshop kunst (algemeen) - muziek
“Snelle noten, harde klanken, valse tonen: soms zien leerlingen kunst (algemeen) door de noten het bos niet meer…” Wat doe je dan als docent kunst (algemeen)?
Aan de hand van een rode draad door de muziekgeschiedenis worden de belangrijkste muzikale begrippen en principes van kunst (algemeen) onder de loep genomen. Tijdens een actieve workshop (jaaa, er zal af en toe gezongen worden!!) krijgen de deelnemende docenten tips en voorbeelden aangereikt om in de klas de discipline muziek aan te kunnen pakken.
Het doel is tweeledig: de docent krijgt meer inzicht in de discipline muziek en daarnaast ook handreikingen voor in de klas. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen van de deelnemers.

door Martijn Mansvelder – docent kunst (muziek) en kunst (algemeen) aan het Fioretti College Lisse

Workshopkeuzeformulier voor 24 november 2022

Let op! Zorg ervoor dat je drie verschillende workshops aanvinkt. Duplicaties moeten we helaas laten vervallen.